За 25 бисвити
- 150 г пълнозърнесто брашно
- 1 ч.л. бакпулвер
- 1/2 ч.л. сол
- 1/2 ч.л. сода бикарбонат
- 30 г средно едри овесени ядки
- 20 г зърнени трици
- 100 г тъмнокафява захар
- 50 г безсолно масло,нарязано на малки парченца
- 4 с.л. прясно мляко или колкото е необходимо
1.Пресейте в купа брашното,бакпулвера,солта,содата и изхвърлете останалите в ситото трици.Прибавете овесените ядки,зърнените трици и захарта и размесете добре.
2.Сложете маслото в купата и го втрийте с пръсти,докато сместа заприлича на финна галета.Добавете 3 с.л. прясно мляко и разбъркаийте до образуване на меко тесто.Ако сместа е малко суха,добавете останалата лъжица прясно мляко.
3.Поставете тестото в/у лист пергаментова хартия и го оформете на руло с дължина около 25 см.Увийте хартията около рулото и го разточете внимателно,докато придобие гладка форма.Усучете краищата на хартията,за да затворите тестото и го охлаждайте 30 минути.(Може да го съхранявате в хладилник до 4 дни.)
4.Загрейте фурната до 190 градуса.Отвийте тестото и с много остър нож го нарежете на парчета с дебелина 8 мм.Застелете тавичката с пергаментова хартия и наредете бисквитите .Печете 12 минути,докато покафенеят леко.
5.Извадете бисквитите и ги оставете да изстинат напълно.Можете да ги съхранявате в херметически затворена кутия до 5 дни.
Други предложения:
-За бисквити с лимон и сусам печете и разбърквайте 1 с.л. сусамено семе в сух тиган на умерен огън около 5 минути,докато стане златисто.След като изстине,го прибавете към сместа заедно с настърганата кора на 1 лимон; после сипете прясното мляко.
-За пикантни пълнозърнести бисквити добавете смлени 1/2 ч.л. черен пипер,1/4 ч.л. индийско орехче и 1/4 ч.л. бахар и разбъркайте,преди да сипете прясното мляко.
Няма коментари:
Публикуване на коментар