- 3 големи яйца
- 115 г кристална захар
- 115 г бяло брашно
- 1 с.л. хладка вода
Пълнеж с летни плодове
- 150 мл течна сметана
- 1 ч.л. чиста ванилова есенция
- 75 г натурално кисело мляко
- 125 г ягоди, нарязани на филийки
- 1 узряла праскова или нектарина
За украсата
- 2-3 с.л. пресята пудра захар
- няколко филийки ягоди и праскова или нектарина
1.Загрейте предварително фурната на 200 градуса.Намажете с мазнина тавичка с размери 33/23 см и я застелете с хартия за печене.
2.Сложете яйцата и захарта в голяма купа и ги рабийте с електрически миксер,докато сместа стане много гъста и светла и оставя следи по повърхността,когато вдигнете бъркалките.(Ако разбивате с тел ,поставете купата в/у съд с почти вряща вода,като внимавате водата да не докосва дъното на купата.)
3.Пресейте половината брашно в/у разбитата сме и разбъркайте внимателно с метална лъжица.Пресейте отгоре останалото брашно заедно с хладка вода.
4.Изсипете сместа в готовия съд и внимателно я разклатете за да се разпредели равномерно по ъглите.Печете 10-12 минути, докато пандишпанът се надигне добре,стане бледо златист и възвръща формата си,когато се натисне леко с пръст.
5.Обърнете сладкиша в/у лист хартия за печене,малко по-голям от пандишпана.Отстранете застланата хартия.Подрежете твърдите краища на пандишпана с остър нож и отбележете черта на разстояние 2,5 см от единия от по късите краища ( така ще бъде по лесно да се навие пандишпанът ).
6.Навийте го откъм късата страна с хартията навътре и го поставете с ръба отдолу да изстива.
7.Когато пандишпанът се охлади,внимателно го развийте и отсранете хартията.Разбийте сметаната с ваниловата есенция ,докато стане на мек сняг, а след това прибавете киселото мляко.Разстелете тази смес в/у пандишпана, като оставите ненамазан ръб по 1 см от всички страни.Разпределете плодовете в/у сметаната.Навийте внимателно пандишпана и го сложете с ръба надолу в чиния за сервиране.
8.Поставете ивици кухненска или пергаментова хартия с ширина по 2 см диагонално на равно разстояние една от друга, а след това ги поръсете с пудра захар.Отстранете внимателно хартията, за да получите шарка на райета.Украсете с допълнителното количество плодове.Дръжте рулото в хладилник,докато стане готово за сервиране.Този класически пандишпан не е подходящ за съхранение и е най-добър,когато се консумира в деня на приготвяне.
Няма коментари:
Публикуване на коментар